Taksi şoförlerinin iki yönlü telsiz kullanmalarının birçok avantajı var. Sayıları çok az da olsa, telsiz yerine mobil telefonlara geçiş yapan taksi şoförleri, telsizlerin sunduğu gelişmiş özelliklerden mahrum kalıyor. Bu yazımızda iki yönlü telsizlerin taksi şoförleri için neden en iyi alternatif olduğunu başlıca nedenleriyle açıklayacağız. Çoğu insan, araba sürerken telsiz kullanmanın da telefon kullanmak gibi trafik kurallarına aykırı olduğunu düşünüyor. Ancak sanıldığının aksine bu doğru değil. Trafik polisleri, kurallara uygun şekilde telsiz kullanan bir taksi şoförünü, araç sürmesini olumsuz etkilediği kanaatiyle durdursa bile sadece ikazda bulunmakla yetinir. Bu ikazlar ise, “telsiz ayarlarını yapmak”, “menüyü incelemek” gibi işlemlerin sürüş esnasında yapılmaması, yalnızca gereken durumlarda gelen anonslara cevap verilmesi gibi uyarılardan öteye gitmez. Piyasada halen hem bütçenize uygun hem de çeşitli özellikleri olan pek çok iki yönlü telsiz bulabilirsiniz. Burada bahsedeceğimiz telsizler; taksiler, kargo veya yük taşımacılığı yapan araçlar için özel olarak tasarlanan cihazlar.

MOTOROLA DM2600

Kargo toplarken ya da otobüslerinizi veya teslimat kamyonlarınızı yeniden yönlendirirken çalışanlarınızın bağlantıda kalmalarını ve güvende olmalarını nasıl sağlarsınız? MOTOTRBO, dijital iletişimin gücünü erişiminize sunarak yardımcı olabilir. Çok yönlü ve güçlü bir cihaz olan MOTOTRBO DM2600, en iyi çift yönlü telsiz işlevini, gelişmiş sesli iletişim için en son dijital teknolojiyle bütünleştirir. MOTOTRBO DM2600 mobil telsizler küçük ebatlıdır ve düşük maliyetle dijital teknolojiye ihtiyaç duyan, yoğun şartlarda çalışan mobil personelin ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine sahiptir. Sistem uyumluluğu, iki misli arama kapasitesi,ve daha net sesli iletişim gibi tüm dijital cihaz avantajlarından faydalanırsınız. MOTOTRBO DM2600, tam sistem uyumluluğuna sahip olduğundan, IP Sitesi Bağlantısının ya da Capacity Plus özelliğinin sağladığı trafik idare esnekliklerine ihtiyaç duymanız halinde, DM2600 ihtiyacınız olanı size sunacaktır. DM2600, mevcut sisteminize de kusursuz uyum sağlar. Kolay ölçeklenebilirlik ve analog birlikte çalışabilirlik ile kendi belirlediğiniz hızda ve kendi belirlediğiniz bütçeyle dijitale geçebilir ve işletmenize dijital sesli iletişim yeterliliği kazandırabilirsiniz. Verimli ve güvenilir iletişime olanak tanıyan DM2600, daha fazla üretkenlik, güvenlik ve maliyet etkinliği elde etmenize yardımcı olur.

Motorola DM4401e

Önerebileceğimiz bir diğer telsiz ise Motorola DM4401e. Bu telsizin fiyatı biraz daha yüksek olsa da, fiyatını kesinlikle hak ediyor. Zira kendi sınıfındaki ortalama bir telsizden çok daha fazla özelliğe sahip. 32 kanalı bulunan ve kanal tarama özelliği olan bu dijital telsiz, hem UHF hem de VHF bantlarına sahip. Geniş açık alanlar veya büyük binaların bulunduğu yerleşim yerleri ve büyük şehirlerde, kısacası her türlü ortamda kullanılabilir. Sadece 300 g. ağırlığında olan DM4401e, emsallerine göre çok hafif ve herhangi bir zorluk yaşanmadan aracınıza kolaylıkla monte edilebilir. GPS ayrıca, taksi çalındığı takdirde aracın nerede olduğunun bilinebilmesi ve bu bilginin kolluk makamlarıyla paylaşılarak aracın bulunabilmesi için büyük fayda sağlar. Evet, cep telefonlarında da GPS mevcut, ancak telsizlerde bulunan diğer özelliklere sahip olmadıkları için cep telefonlarının aynı şekilde kullanılması pek de mümkün değil. Ayrıca, cep telefonlarında GPS kolaylıkla devre dışı bırakılabilirken, telsizlerde bu işlem ancak yazılım yüklenerek yapılabilmekte. Motorola DM4401e'de bulunan 4 adet programlanabilir düğme, ihtiyaç duyulduğunda telsizin özelliklerine kolayca erişilebilmesini sağlar. Düğmeler kullanıcı tarafından istenilen fonksiyonlara göre programlanabilir. Örneğin düğmeler programlanırken kullanışlı olabilecek fonksiyonlardan biri, acil durum düğmesi fonksiyonudur. Bu özellik sayesinde acil durum anında sadece düğmeye basılarak merkeze/taksi durağına ve filoya bir sinyal gönderilerek şoförün tehlikede olduğu veya kaza geçirdiği bildirilebilir. Kullanıcıların telsizlerine programlanabilen sesli duyuru özelliği ise, kanal değiştirme gibi bir işlem gerçekleştirildiğinde, önceden kaydedilmiş sesli açıklamalarla şoförün gözlerini yoldan ayırmadan değişiklikleri takip edebilmesine imkan tanıyor. DM4401e'ye entegre vaziyette bulunan X-Pand kompresörü, kullanıcı kısık bir sesle konuşsa dahi karşı tarafın mesajı açık ve net bir şekilde duyabilmesini sağlar. Kompresör, düşük bir tonda konuştuğunuzda sesinizi karşı tarafa iletirken yükseltir, böylelikle meslektaşlarınızın sizi duyabilmesi için bağırmanıza gerek kalmaz. Sürüş esnasında cep telefonu kullanmak trafik kurallarına aykırı olduğundan, telefonla konuşabilmek için çoğu zaman kulaklık, araç kiti vb. bir Bluetooth cihazı kullanmanız gerekir. Bluetooth cihazına bağlı olan bir telefon, araç sesi, konuşan insanlar vb. birçok gürültüyü algılar ve bu nedenle sesi net bir şekilde iletemez. DM4401e ise size açık, net, arka plan gürültüsü olmayan ve rahatça duyulabilir bir haberleşme imkânı sunar.

Aksesuarlar

Bahsettiğimiz her iki telsiz için de birçok farklı aksesuar mevcut. Örneğin aracınıza (kullanıcı ihtiyaçlarına bağlı olarak) daha uzun veya daha kısa menzilli haberleşmelere olanak sağlayan farklı antenler monte edilebilir. Bazı antenler, şehirler gibi kentsel yerleşim alanları için, bazıları ise geniş açık alanlar için tasarlanmıştır. Temin edilebilecek programlama kabloları ile kullanıcılar, gerekli yazılım bulunduğu takdirde, telsizlerini kendilerini programlayabilmektedir. Birbirinden farklı özellikleri olan el yaka mikrofonları (remote speaker microphone - RSM) gibi yedek parçalar internetten sipariş edilebilmekte. Kullanıcının daha kolay haberleşme kurabilmesi için bazı el yaka mikrofonlarında ses kontrol düğmesi, bazılarında ise programlanabilir bir işlev düğmesi bulunuyor. Böylelikle kullanıcı telsizi daha az, kolay erişim için omza takılan el yaka mikrofonunu ise daha sık kullanır. Ray montaj ekipmanı sayesinde telsiz, sürücüyü engellemeden rahatça kullanılmaya olanak sağlayan bir konuma monte edilebilir. Bir diğer alternatif ise, telsizin kullanıcıya daha yakın bir konumda bulunmasına imkan sağlayan gösterge paneli montaj ekipmanıdır.